Klüft, SOK och dubbeltrapp

Så nu kommer det utlovade inkägget om Klüft… Anledningen till att ett sådant inlägg efterfrågats är en tre dagar lång diskussion i påskas, när Klüft annonserade sitt grenbyte, från sjukamp till längdhopp och tresteg. Bakgrunden är i korta (till och med mycket korta) ordalag att det fanns de som sympatiserade med Carro och tyckte det var självklart att hon skulle byta gren eftersom hon inte tycket sjukamp var roligt trots att detta innebar att hon försämrade sina vinstchanser medan det fanns de som tyckte att det kunde ge fel signaler till de som har Carro som förebild att ge upp så fort det går lite motigt (mina kära syskon har säkert fler och längre argument som de säkert med glädje lämnar som kommentarer).

Diskussionen har emellertid fortsatt och senast ut i raden att kritisera Klüft är skytten Håkan Dahlby. Eller rättare sagt, han kritiserar inte Klüft utan snarare SOK som han kritiserar. Han tycker att SOK skulle ha övertalat Carro att fortsätta med sjukamp eftersom hennes medaljchans torde vara större där. Ordföranden i Svenska Olympiska Kommittén, Stefan Lindeberg, svarar med att tycka att Håkan Dahlby tänker kortsiktigt och för medaljinriktat. Intressant, eftersom jag faktiskt trodde att det var därför vi skickade folk till andra sidan jordklotet, just för att faktiskt ta några medaljer. Om det inte spelade någon roll om vi tog medaljer så hade vi ju kunnat skicka kreti och pleti till Peking.

Men det främsta argumenetet, som bara nämns i förbifarten, och som jag tror varken Carro eller SOK har förstått är det faktum att Carro har erhållit ekonomiskt stöd från SOK för att ställa upp i sjukamp. Helt plötsligt så byter hon gren och får utan vidare diskussion fortsatt ekonomiskt stöd. De pengar hon redan fått från SOK för att ställa upp i sjukamp borde på något sätt kunna ses som en överenskommelse. Hon har fått pengar för att hon ska ta medalj i sjukamp, hon har tagit emot stödet och därmed accepterat att det är sjukamp hon ska tävla i.

Givetvis är det fritt för Klüft att byta gren om hon så önskar, men hon kan inte räkna med att få samma ekonomiska stöd. Jag kan förstå frustrationen hos Dahlby, som säkerligen lever i en helt annan situation, att Carro kan byta gren och utan vidare få fortsatta stora anslag.

Carro är den till vänster

Sommartorka

Det märks att det är klent på nyhetsfronten. Bensinpriset når nya höga nivåer, för 17 gången den här sommaren, men det måste ju givetvis rapporteras igen. Dessutom får de ju chansen att rapportera vad just du hittar billigast bensin i din hemstad.

Annars är ju dagens kioskvältare att Linda Bentzing duade kronprinsessan under dennes födelsedagsfirande på Soliden igår. Inte bara en gång utan flera gånger. Stackars Linda kritiseras nu av folkvettsexperten Magdalena Ribbing. Även Brolle tycks ha gjorts samma tabbe enligt expressen. Frågan om kölhalning och landsförvisning är tillräckligt hårda straff. Kanske man rent av skulle låta dem lyssna på varandras musik eller umgås med Bert Karlsson på Skara sommarland en hel dag...

Någon fick "foten"

Läste att det flutit iland en sko med en fot i vid Tylösand. Aftonbladet drog på stora växeln eftersom det visade sig att man hittade foten bara 100 meter från Per Gessles hotell. Av någon konstig anledning ville inte herr Gessle uttala sig. Märkligt egentligen, han måste ju ha många kvalificerade uttalanden, eller vad tänkte Aftonbladet.

Intressantast är nog ändå Joakim Sjölander, biträdande vakthavande befäl vid polisens länskommunikationscentral i Halland som till TT säger att:
"Vi har ingen brottsmisstanke i nuläget".
Frågan är vad han menar, att man i nuläget inte kan styrka brott utan man får invänta den rättsmedicinska utredningen eller att man inte har någon brottsmisstanke... alls. Om han menade det första så borde han ha sagt det och inte det andra.
Det är nog ganska sällan som folk spontantappar eller själva hugger av eller ganager av sig fötter och skor som de senad dumpar i vattnet, så att äga att man helt utesluter brott när man precis hittat foten är väl kanske lite i tidigaste laget


Jag är också glassugen...

Läste om detta igår. Hur sugen på glass är man inte om man rånar hemglass... på ETT paket glass (och dessutom vid en tidpunkt när det varma vädret faktiskt försvunnit)? Om man nu verkligen ska ge sig in i en kriminell bana så kanske man ska fråga sig om det är värt ett paket glass att stämplas som kriminell.

Och om personen redan var kriminell så kan man ju tänka sig hur alla tuffa männsikor i ganstergänget visar upp sina stöldtroféer den kvällen. Folk visar upp stulna bilstereos och handväskor medan den här killen visar upp sitt paket med stulen glass... som han bjuder på och blir "gangsta of the month"

Att låna är inte att äga

Ibland blir jag så otroligt trött på alla naiva personer. När räntorna nu varit låga så har folk lånat pengar till höger och vänster. Man har t.ex. köpt en lägenhet för 2,5 miljoner istället för 1,5 eftersom amorteringarna inte blivit speciellt mycket högre. Man har gått efter parollen att ”jag kommer alltid att kunna sälja med vinst”, för ”i Lund finns en ständig efterfrågan på lägenheter”. Och det är väl för det mesta sant. Problemet är att det inte alltid är sant och dessutom så är det ett problem att folk också verkar ha räknat med att räntan ska vara konstant låg.

Så istället för att sälja när man vill flytta, dvs. vid rätt tid, till rätt pris, dvs. med god vinst, tvingas de nu sälja vid en oönskad tid och till ett pris som kanske är lägre än inköpspriset. Följden blir att de måste sälja lägenheten eftersom de inte har råd med månadsavgiften i och med de höga räntorna och det höga lånebeloppet. De kommer därmed  inte kunna betala igen det lånade beloppet när de säljer. De kommer med andra ord ha kvar en del av skulden och stå utan bostad.

Nu ska vi dessutom tycka synd om dem för att de lånat för mycket och bara för att de tycker att bankerna och mäklarna inte tar något ansvar. Tycker att det är ganska svenskt. Vi vill ha frihet och kunna göra våra egna val. Men nrä vi gör ett felaktigt val eller på andra sätt gör bort oss då vill vi gärna hitta en syndabock som kan vara ansvarig för allt ihopa. Det är inte speciellt märkligt att bank lånar ut pengar så länge de anser att de har en tillräckllig säkerhet. Varför skulle de då ta ansvar för varje individs korkade handlingar…

Att låna pengar så att man hela tiden lever på marginalen är att sakna respekt för pengars värde. Redan 1,5 miljoner är sjukt mycket pengar. Att då utan vidare låna 1 miljon till bara för att banken tycker det är okej trots att man inte har de ekonomiska förutsättningarna är idiotiskt. Man måste som sagt själv förstå att man måste ha lite större marginaler än att en höjning av styrräntan på 0,25 procentenheter inte blir avgörande för en hela framtid. Det är sådana människor som hamnar i TV3's "Lyxfällan" och som betalar sina lån genom att ta ett telefonlån och som betalar telefonlånet med kreditkortet...

Det man måste komma ihåg är att lånade pengar är pengar man "inte har". Eller som någon sagt ”för att få låna pengar måste man först bevisa att man inte behöver några”.

Bubbelvatten som miljöbov?

Sydsvenskan skriver idag bl.a. om att flaskvatten inte är någon miljöbov, såsom många tidigare velat hävda. Det är Handelns Utredningsinstitut som skrivit rapporten och går man in på deras hemsida så upptäcker man ganska snart att det är Sveriges Bryggerier som har gett HUI uppdraget… jojo, det är lätt att göra en rapport när man redan vet vilket resultat man bör komma fram till.

Rapporten menar bland annat att det finns andra livsmedel som ger större klimatpåverkan och att vattnet därmed ger en relativt liten påverkan. Kolsyrat vatten ger ett merutsläpp på 0,8 kg koldioxid per liter dryck och man jämför med t.ex. med apelsinjuice (4,8 kg CO2/l) och oxfilé (16,2 kg CO2/kg). Det intressanta är inte bara förhållandet mellan drycker per liter utan att man blandar in oxfilé som är en helt annan typ av vara och dessutom inte mäts per liter. Dessutom är det intressant hur mycket av varje vara som en konsument konsumerar varje år. Jag kan tänka mig att om man adderar de miljövinster i form av minskat koldioxidutsläpp som man kan göra genom att konsekvent byta ut bubbelvatten mot kranvatten vida överstiger de miljövinster man kan göra genom att helt sluta äta oxfilé. Jag kan säga att jag äter mycket kött, men att jag inte äter mer än 1 kg oxfilé per år, medan jag utanvidare trycker i mig mer än 20 liter kolsyrat vatten varje år.

Som sagt… jag har väldigt liten tilltro till beställda utredningar. Man kan med siffror bevisa och argumentera för precis vad som helst.

Undrar förresten om de inkluderat utsläppen som kolsyran i vattnet ger i form av koldioxid utsläpp...

Att förändra sin syn på världen

Har tidigare lagt ut två inlägg (ett i september och ett i oktober förra året) om Fredrik Härén och hans föreläsningar och tankar om svenskars syn på övriga välden, dvs. att vi i många fall har en förlegad och föråldrad syn på vår omvärld. Detta gäller i synnerhet länder i Asien och Afrika.

 

Mitt nästa slagträ i argumentationen att vi svenskar (och många andra i världen för den delen) behöver öppna våra ögon och inse att saker inte är så som de var för 25-30 år sedan är en professor i folkhälsovetenskap på KI som heter Hans Rosling. Första gången jag stötte på honom var för ungefär 1,5 år sedan i samband med en kurs i Global hälsa. Vår föreläsare talade hela tiden varmt om honom och refererade allt som oftast till hans forskning.

 

Häromdagen såg jag honom föreläsa på SVT. Han visade ett datorprogram som grafiskt visade förändringar i världen enligt olika variabler. Fördelen med programmet är att det är lättöverskådligt och enkelt, samt tillgängligt för alla. Programmet tillsammans med hans förmåga att förläsa har väckt stor publicitet och har förbluffat många. Programmet hade jag redan sett på mina egna föreläsningar för då 1,5 år sedan, men jag insåg att Rosling var en avsevärt mycket bättre föreläsare än den som jag hade och jag insåg snabbt att han visste vilka poänger som man skulle lyfta fram.

 

Hans föreläsning ligger både på youtube, SVT play (där finns även Häréns föreläsning. Den  ligger under föreläsningen från programmet 080610) och på hemsidan Gapminder där även dataprogrammet finns. Har ni lite tid över så rekommenderar jag varmt att titta på föreläsningarna.

RSS 2.0