Jämlikt eller?

En stor nyhet de senaste dagarna är att Herr Gårmans fru, Fru Gårman nu har fått en egen skylt. Och det är ju jämtlikt och bra... eller? Tycker det är lite tramsigt att man lägger så pass stor fokus på en trafikskylt istället för den verkliga jämställdhetsdebatten. Dessutom så sabbar man en ordvits och det är inte okej. Dessutom kommer det säkert att komma in klagomål på att Fru Gårmans kjol är för kort eller bröst för stora eller att med skylten objektifierar kvinnan (vilket hela poängen är eftersom det annars inte går att säga att det är en kvinna).

Tycker nog att man ska ta detta som ett prejudikat och ändra andra skyltar också. Hur rättvist är det att det bara är en älgtjur på älgvarningsskylten? Borde det inte finnas en älgko med också? I princip varje skylt där det visas en människa (varningsskyltar för gående, cyklister, vägarbete, skidåkare etc.) är det en man och inte en kvinna. Här borde man också göra en kvinnlig variant. På skylten som varnar för barn håller en större flicka en mindre pojke i handen. Här borde det givetvis finnas en där rollerna är det ombytta.

Sedan så blir jag ofta fascinerad över hur enkelriktad debatten om jämlikhet har en tendens att vara. Inte minst efter en kvinnodominerad utbildning och ett kvinnodominerat yrke som sjuksköterska. Som man får man finnas sig i att vara den starka, tekniskt duktiga personen, bara för att man är man, dvs. ngt som enbart bygger på att kvinnorna ser männen som objekt. Fick på många föreläsningar höra föreläsaren säga "vi kvinnor vet ju...", snacka om att exkludera en del av åhörarna... Med detta vill jag givetvis inte förringa den ojämlikhet som finns och de saker som många kvinnor får utstå just för att det är kvinnor. Men får att verka trovärdig i sin vilja och i sitt arbete att skapa ett mer jämställt samhälle måste man leva lite mer som man lär. Läste detta i Aftonbladet i dag... Jag funderade på vad som skulle ha hänt om det hade varit ett motsvarande evenemang för män. Tänk er att globen fylldes med fulla män som förnedrade kvinnor som vågade komma i närheten och som tittade på Isabella Scorupco som visade underlivet... Det hade nog skapat en och annan rubrik, och jag tror inte Gudrun och Tiina hade suttit tysta speciellt länge. Tror debatten krävs, för det är svårt att vara trovärdig polis om man begår brott, du kan aldrig vara trovärdig om du uppmanar någon att inte dricka om du säger det full och du får svårt att uppmana män att sluta med sitt beteende mot kvinnor om kvinnor tillåts att ha samma beteende mot män. Detta gäller även då det är betydligt fler kvinnor som diskrimineras och kränks av män än tvärt om. Det krävs för att debatten ska bli trovärdig.

Men det är i alla fall jämlikt att båda könen har samma beteende även om det råkar vara ett icke-önskvärt.

Framtidsdrömmar eller fördvärgat

Min syster fick för många år sedan frågan vad hon ville bli när hon blev stor. Hon svarade hon med en självklarthet:
"Dvärg"
Svaret förfärade mina föräldrar som försynt undrade varför. Min syster svarade då med ännu större självklarhet:
"För då kan jag söka jobb på fångarna på fortet".

Det gäller att ha framtidsdrömmar och då är inget större än att få jobba med Gunde och Agneta.

Sluta skyll ifrån er

En mängd människor har kontaktat kanal 5 för att få titta igenom femmans kommande serie om livet ombord på en finlandsfärja. Anledningen är att de tror att de kan ha gjort bort sig, dvs. varit otrogna, och vill därför inte att detta ska visas på TV, då det av förklarliga skäl blir väldigt svårt att förklara för sin partner.

Bara att ta konsekvenserna för sitt handlande. Även om det skedde "misstag" så är jag fullständigt övertygad om att färjeresenärerna visste vad de ville innan de bokade biljetterna. Det är ju inte så att de hade för avsikt att titta på den fina naturen i Finland direkt. Ungefär lika troligt som att Bin Laden skulle åka till USA för att studera hur demokrati fungerar.

Hade folk bestämt sig för att bli absolutister och leva i celibat så skulle man vara tvungna att lägga ner alla färjerutter till Finland.

Mera Sverige... och Zlatan förstås

Mycket kan man säga om Zlatan och mycket har sagts. Ju större han blir desto mindre skit tar han. Måste säga att han är ett retoriskt fenomen. Tror att han är min idol på riktigt numera. Han vet att han är bäst så ingen kritik biter på honom. Efter gårdagens match fick han kritik av legendaren Ralf Edström. Hur bemötte Zlatan kritiken? Med kommentaren:
-Han kan jobba i min trädgård. Det är hans nivå.

Zlatan - Ralf 1-0

Det här Sverige...

Som kanske inte så många andra såg jag Sverige-Ungern ikväll. Matchen visades av någon anledning på kanal 8, säger kanske något om hur kanal 8 suktar efter tittare och hur "het matchen bedömdes vara. Förutom att det visade sig att 0-0 mot Albanien inte var någon tillfällighet så var det en sak som slog mig. Sverige vann med 2-1, men resultatet skulle egentligen ha blivit 2-0.

Som gammal fotbollsdomare (faktiskt helt sant), så observerade jag att domaren blåste av efter Ungerns 2-1 mål. Efter mål så ska spelet återupptas med avspark, därefter ska matchen blåsas av (Det är nog en tolkning av Regel 8 där det står att "När ett lag gjort mål ska det andra laget lägga avsparken"). Jag vill därför bestämt och envist hävda att det  blev 2-0 (även om det egentligen var oförtjänt), precis som jag hävdar att upplösningen av unionen mellan Norge och Sverige bör ogiltigförklaras.

Ansvar för sitt eget handlande

Som jag nämnt tidgare är svenskarna ett folk som inte gärna vill ta ansvar för sina handlingar. Jag fick häromdagen ännu mera ”vatten på min kvarn” när man nu har konstaterat att otrohet kan vara genetiskt betingat, framför allt hos män. Kanon… nu kommer en hel drös med män slippa ta ansvar för sina otrohetshandlingar genom att bara säga att det är genetiskt betingat. På samma sätt som många överviktiga idag sitter och trycker i sig pizza och chips och bara hänvisar till deras kassa genuppsättning.

Möjligt att generna spelar en viss roll för vårt beteende, men jag vägrar tro att vi därmed inte ska kunna ta ansvar för våra handlingar och våra liv. Vill man så går det…

Och vem skulle i så fall acceptera detta som en ursäkt.
- Jo du förstår älskling, nu när vi hade personalfest så nuppade jag halva marknadsföringsavdelningen… men jag bär på genen allel 334.
- Ja, då kan jag ju inte vara arg på dig.
Ta konsekvenserna av ert eget handlande och sluta skyll på andra. Är du för tjock äter du för mycket och rör dig för lite. Är du otrogen är du ett svin.

Om att få ovärderlig kunskap och att byta åsikt

Har tidigare skrivit om att folk inte tror att män inte kan bli barnmorskor bara för att de själva inte kan föda barn. Jag argumenterade för att man inte behöver ha egen personlig erfarenhet av själva fenomenet som man ska jobba med utan det räcker med att man t.ex. fått klinisk erfarenhet genom att man förlöst många barn och inhämtat teoretisk kunskap från litteraturen. Nu tänker jag argumentera emot mig själv. För det finns kunskaper och tillstånd som kan vara ovärderliga att uppleva och som gör att man får en insikt i saker och ting som man annars aldrig skulle kunna få. No kommer strax att förstå varför.

 

Följande, gripande föreläsning hålls av en Ph.D. i neuroanatomi, Jill Bolte Taylor som intresserat sig för hjärnan pga. sin bror som har diagnosen schizofreni. En morgon så inser hon att hon har drabbats av en stroke och känner hur funktion efter funktion slutar att fungera. Hon lade märke till varje förändring och ansträngde sig för att komma ihåg dem. Något som givetvis hänger samman med att hon är hjärnforskare. Men det ger henne också en kunskap om hur hjärnan fungerar, dvs personlig erfarenhet om ett tillstånd som är svårt att inhämta någon annanstans.

 

Det som är fascinerande är också hur hon insåg när hennes vänstra hjärnhalva inte fungerade. Hur den hjärnhalva som definierade henne som fysisk person och som är den som kopplar samman hennes inre värld med världen utanför och som är den logiska halvan som kommer ihåg det som har hänt och som är den som kan se framtida konsekvenser. Det är otroligt att lyssna på hur den vänstra halvan stängs av och sätts på och hon hamnar i någon form av nirvanatillstånd. Ska inte recitera hela föreläsningen men jag kan inte låta bli att fundera på om det är ett sådant tillstånd som Bolte Taylor pratar om som folk kan uppleva på konserter, på dansgolv eller i andra sammanhang där folk helt och fullt går upp i det de håller på med.

För er som inte kan se klippet: http://www.youtube.com/watch?v=UyyjU8fzEYU


Det är inte bara Aftonbladet som är korkade, nazisterna är inte så smarta dom heller

Okej att Aftonbladet var lite överentusiastiska i sin jakt på nyheter. Men där gjorde dom en höna av en fjäder. Vad ska man säga om den här nyheten? Ett gäng hönshjärnor som inte vet vems fjädern är? Låter artiklen tala för sig själv... Så korkat att det inte ens är värt att kommentera.

RSS 2.0