Att låna är inte att äga

Ibland blir jag så otroligt trött på alla naiva personer. När räntorna nu varit låga så har folk lånat pengar till höger och vänster. Man har t.ex. köpt en lägenhet för 2,5 miljoner istället för 1,5 eftersom amorteringarna inte blivit speciellt mycket högre. Man har gått efter parollen att ”jag kommer alltid att kunna sälja med vinst”, för ”i Lund finns en ständig efterfrågan på lägenheter”. Och det är väl för det mesta sant. Problemet är att det inte alltid är sant och dessutom så är det ett problem att folk också verkar ha räknat med att räntan ska vara konstant låg.

Så istället för att sälja när man vill flytta, dvs. vid rätt tid, till rätt pris, dvs. med god vinst, tvingas de nu sälja vid en oönskad tid och till ett pris som kanske är lägre än inköpspriset. Följden blir att de måste sälja lägenheten eftersom de inte har råd med månadsavgiften i och med de höga räntorna och det höga lånebeloppet. De kommer därmed  inte kunna betala igen det lånade beloppet när de säljer. De kommer med andra ord ha kvar en del av skulden och stå utan bostad.

Nu ska vi dessutom tycka synd om dem för att de lånat för mycket och bara för att de tycker att bankerna och mäklarna inte tar något ansvar. Tycker att det är ganska svenskt. Vi vill ha frihet och kunna göra våra egna val. Men nrä vi gör ett felaktigt val eller på andra sätt gör bort oss då vill vi gärna hitta en syndabock som kan vara ansvarig för allt ihopa. Det är inte speciellt märkligt att bank lånar ut pengar så länge de anser att de har en tillräckllig säkerhet. Varför skulle de då ta ansvar för varje individs korkade handlingar…

Att låna pengar så att man hela tiden lever på marginalen är att sakna respekt för pengars värde. Redan 1,5 miljoner är sjukt mycket pengar. Att då utan vidare låna 1 miljon till bara för att banken tycker det är okej trots att man inte har de ekonomiska förutsättningarna är idiotiskt. Man måste som sagt själv förstå att man måste ha lite större marginaler än att en höjning av styrräntan på 0,25 procentenheter inte blir avgörande för en hela framtid. Det är sådana människor som hamnar i TV3's "Lyxfällan" och som betalar sina lån genom att ta ett telefonlån och som betalar telefonlånet med kreditkortet...

Det man måste komma ihåg är att lånade pengar är pengar man "inte har". Eller som någon sagt ”för att få låna pengar måste man först bevisa att man inte behöver några”.

Kommentarer
Postat av: Anna

Jag reagerade på samma vis när jag läste den där artikeln, hur dum/naiv får man vara?2008-07-09 @ 08:22:48
URL: http://annamartin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0