Pukly Puck, Nifrom och andra hallucinationer

Jag har blivit lurad... Ska strax förklara hur

Satt och funderade över det faktum att man som barn under 80-talet i princip fick se all barn-TV som var producerad för barn. Trots att det fanns barnprogram och även tecknade serier som kanske inte var lämpade för barn fanns det egentligen ingen debatt om detta. Den enda debatten som existerade var huruvida Staffan Westerberg förstörde en hel generation eller inte, och den diskussionen kom först när de som sett serien växt på sig så pass att de kunde reflektera huruvida de var förstörda eller inte. Staffan Westerberg fick ju fortsätta att producera barnprogram under en stor del av 80-talet... alla kanske inte lika vilse som "vilse i pannkakan". Andra serier som visades då har nu börjat att diskuteras huruvida de är lämpliga. Att se Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta" och tvingas konfrontera döden och det faktum att den kan inträffa när som helst, även när man är barn, är kanske inte alltid jättelätt för ett barn att handskas med. Det debatteras om det är lämpligt att en av figurerna i Teletubbies ev. är bög (vad är problemet om han skulle vara det?) och att Kalle Anka går utan byxor. Men Kalle har gått utan byxor länge och det är märkligt är att det som var okej för 20 år sedan nu ifrågasätts... kan någon svara på varför?
image14

Ett annat exempel är Bamse. Trots att Bamse funnits sedan 1966 tog inte diskussionen om Hel-ylle-Bamse var kommunist eller inte (och om det var lämpligt för barn) fart förrän i slutet av 90-talet, då en uppsats om Bamses politiska värderingar publicerades. Där fanns bl.a. att läsa:

"I Beijing finns världen största torg [...] Den himmelska fridens torg. Där samlades den 1 oktober 1949 miljoner människor för att höra Mao Zedong utropa Folkrepubliken Kina. Landet var befriat från de krigsherrar, affärsmän och utlänningar som tidigare styrde. Före denna befrielse svalt vissa år många miljoner människor ihjäl. Efter 1949 har man delat på maten mer rättvist och ingen svälter. Det är en av 1900-talets viktigaste händelser - var fjärde människa på jorden är ju kines." (BA 4/83, sid 19)

Kritik riktades även mot Bamse-författaren Rune Andréasson efter att nedanstående serie publicerats:
För alla er som inte sett denna innan kan jag be er att läsa trollkarlen och hans lakejers namn baklänges...
Den publicerades första gången 1988 (nr 10), och repriserades i nr 4, 2003, och det var först då debatten om drogerna startade.

När man är inne på ämnet droger så kommer man av någon anledning att tänka på Professor Balthazar och kanske framför allt Dr Snuggles. Här pratar vi alltså om en figur som åker till Regnbågens land, dricker te med en rosa kamel (Puckly Puck), besöker den elaka häxan Valborg Vinägerflaska som bor i salt-  och pepparbergen, pratar med Kosmoskatten som har en otroligt knepig röst, för att nämna några...
image12

Hur som helst en rätt märklig serie. Men bitarna föll på plats när  jag fick höra att Dr Snuggles skapare var holländare och rökte på rätt duktigt. Klart att man ser rosa kameler då... Fick för att mig att leta rätt på några av dessa skadliga barnserier och gärna någon som hade något belägg för att Dr Snuggles skapare gick på LSD.
image13

Men vad finner jag? Dr Snuggles skapare, Jeffrey O'Kelly är från Irland! Han kom dessutom på figuren när han (enligt honom själv) satt och drack te i lobbyn på Regents Palace Hotel i London. Förutom att jag känner mig lurad så kan jag inte förstå hur man kommer på en sådan serie utan att minst vara rejält full.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0