SJ överraskar

Har åkt rätt mycket tåg under helgen. Innan jag åkte iväg så tänkte jag att när jag kommer hem blir det alldeles utmärkt att skriva ett inlägg om SJ:s oförmåga att låta sina tåg komma fram i tid. Jag åkte tåg vid totalt fyra olika tillfällen, både X2000 och Intercity, både helg och vardag i både regn, snö och solsken. Inte nog med att SJ hade oförskämdheten att, trots mina bloggplaner, låta tågen både ankomma och avgå i rätt tid, de lyckades med konststycket att, vid samtliga fyra resor, se till att mitt tåg var framme vid min slutdestination några minuter beräknad ankomsttid. Så jag får vänta med att skälla ut SJ tills nästa gång när jag åker tåg.

image76

Jag slogs dock av en helt annan sak under min resa. Man pratar ofta om unga, och gärna studenters, osunda intag av alkohol. Men jag undrar om inte det finns en annan stor riskgrupp med en överkonsumtion av alkohol, nämligen par i övre medelåldern en grupp som sällan nämns. Jag vet inte om det beror på att deras barn är utflugna, så de har mer pengar än de är riktigt vana vid och att eftersom barnen inte kan underhålla dem så dricker de alkohol för att få lite roligare och för att lyxa till det, men det var påfallande många medelålders par som roade sig med att dricka stora mängder alkohol på tåget. Kan givetvis bero på att de i vanliga fall tar bilen och då inte kan/får dricka alkohol och nu när de tar tåget på något vis vill visa att de nu både kan och får. De som jag såg under min resa visade detta med all önskvärd tydlighet. Jag råkade hamna bredvid två par, som inte kände varandra sedan innan, men som hade gemensamt att de hade med sig var sitt halvt systembolag. Det dracks inte bara en öl till frukostmackan, utan gärna två-tre stycken. Snaps skulle det givetvis vara till och vad vore kaffet efteråt utan en rejäl whisky. När sedan personalen i bistron över högtalarna låter meddela att "det säljs kaffe, te, läsk, smörgåsar och alkoholhaltiga drycker till bra priser" så ses ju detta lite som en provokation eller utmaning varför det omgående måste undersökas om priserna på sprit faktiskt är så bra som de påstår. Föga förvånande kom de fram till att 98:- för en 35 cl vin var ett sådant bra pris att de genast var tvungna att köpa en. Det gjorde ju inte så mycket att vi redan passerat Södertälje och att vinet därmed var tvunget att drickas upp på 5-10 minuter.


Jag tänkte faktiskt först att de båda paren firade någonting, men det visade sig att det ena paret skulle besöka sin dotter som studerade på något universitet och det andra paret skulle till någon släkting. Möjligt att dessa var så tråkiga att enda sättet att stå ut med dem var en rejäl fylla på fredagsmorgonen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0