Navelluddsfunderingar

Har semester för tillfället... ägnar mig rätt mycket åt att titta på TV och pilla navelludd (dvs. göra ingenting). Diskuterade navelfenomenet på en fest i helgen.

Eftersom navlen är en rest från fostertiden och navelsträngen så borde rimligen alla däggdjur som föder levande ungar ha en navelsträng och sålunda en navel. Men frågan är när man såg en ko-navel eller en hund-navel senast? Det är ju inte så att man ser navelhål på skinnfällar eller på skinnjackor.


Det är möjligt att andra däggdjur antingen inte gör något åt sina ungars navelsträng, eller så biter de av den på ett speciellt sätt, så att det inte blir samma typ av ärr som hos människor. Men om det är möjligt att kapa navelsträngen utan det blir några spår hos alla andra djur, varför gör man inte samma sak på människor. Fast då kanske det ludd som i vanliga fall hamnar i naveln hamna i en urgröpning långt ner på kroppens ryggsida, och där är det kanske inte så trevligt att man pillar ludd (eller något annat heller för den delen).


Detta ger givetvis upphov till en mängd följdfrågor. Om nu djur har navlar (oavsett om vi ser dem eller inte), har de då ludd i dem och i så fall pillar de bort luddet och om djur har navelludd är deras ludd också gråblåfärgat, oavsett vilken pälsfärg de har?


Blir en lång natt fylld av grubblerier...


Kommentarer
Postat av: Bossan

Har alla däggdjur en navel? Mitt marsvin har något som liknar en navel, kan det stämma?

Naveln (umbilicus på latin) hos däggdjur är det ställe på kroppen där navelsträngen utgår under fosterutvecklingen. Genom navelsträngen går blodkärl ut från och in i fostret. Äkta däggdjur och pungdjur föder levande ungar och hos dem måste navelsträngen gå av så att den nyfödda ungen skiljs från moderkakan som sitter i andra änden av navelsträngen. Det ärr som uppkommer på buken kallas för navel. Ditt marsvin har således en navel. Hos de äggläggande landryggradsdjuren (kloakdjur bland däggdjuren samt fåglar och reptiler) är förhållande annorlunda, eftersom de saknar moderkaka. De har i stället fullt med näring i form av gula och eventuellt vita inuti ägget. Men också hos dem går blodkärl ut från och in i fostret på buksidan genom en struktur som motsvarar vår navelsträng. Man brukar tala om en navel också hos nykläckta fågelungar. Hos foster av fiskar finns näringsrik gula i gulesäcken på buksidan. Gulesäcken kan vara skaftad så att att man får en struktur som påminner om en navelsträng.

När en däggdjursunge framfötts stängs blodcirkulationen genom navelsträngen spontant av varefter strängen förtvinar och faller av. Hos många däggdjur äter mamman upp efterbörden och biter kanske då av navelsträngen. Läs mer om naveln här. 2004.

Sov gott!

2007-10-11 @ 10:29:49
Postat av: Tanja

Min katt har en navel, men den är inte en grop utan känns mer som en liten knöl på magen. Hästarna hade också så.

2007-10-11 @ 13:48:13
Postat av: Emelie

Även jag hade grubblerier om detta med djurs navelsträngar, letade länge efter svar & fick det här. Tack

2008-02-28 @ 21:25:48
Postat av: Megnuz

Fantastiskt att vi är så många som går och funderar på livets stora gåtor.

2008-02-28 @ 21:31:12
URL: http://magnussandberg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0