Hellre GP för 100 000 än Charlotte Perelli för 80 000

När jag ändå är inne på att ge journalister skit för dåliga eller meningslösa artiklar så är det lika bra att fortsätta på inslagen väg. Jag kan till viss del acceptera att man ibland publicerar artiklar med litet eller inget nyhetsvärde. Det kanske trots allt sitter någon tjomme någonstans som faktiskt tycker att det är intressant att läsa ifall en katt går in på en bokhandel I Karlskrona för att sedan gå ut igen (en sådan artikel publicerades f.ö. i Blekinge läns tidning för en sisådär 30 år sedan). Men när man följer upp en dålig artikel med ytterligare reportage så är det bevis på dåligt omdöme.


Göran Persson föreläste om härskartekniker i Norge häromdagen. Inte nog med artikeln var dåligt skriven (som Snaskefar redan skrivit om). Orginalnyheten publicerades av TV 4 nyheterna. De har dessutom valt att följa upp nyheten (något som även Aftonbladet valt att göra) med att berätta vad det kostar att hyra in GP.  


Nyheten är alltså att det kostade 100 000 kr för ca en timmes föreläsning och att han som statsminister tjänade ca 120 000. Jaha... så? Det är väl varken konstigt eller någon nyhet att duktiga och kända föreläsare tar bra betalt? Har någon av de svenska medierna kollat vad Bill Clinton tar i arvode? Fenomenet är alltså på intet sätt nytt... Jag skulle bli förvånad om ingen av våra tidigare statsministrar gjort samma sak. I USA är detta definitivt ingen nyhet, men där skriver man istället om vilken typ av föreläsningar Clinton ger och för vilka organisationer. Det hade varit trevligt om svenska nyhetsmedier skulle kunna ge en lika nyanserad bild istället för att hålla på att jämföra vad det kostar att hyra GP med hans lön som minister (även om Washington post gör samma jämförelse med Bill). GP jobbar ju även för ett bolag som rimligen tar en rätt stor del av inkomstkakan. Det även en skillnad på att jobba för staten finansierad av skattemedel och som underhållare där efterfrågan styr priset. För föreläsare är i någon mening ändå underhållning, även om GP inte uppträder som den pajas han ibland var. Artister och musiker är oftast väldigt duktiga på att ta betalt. Europe ville t.ex. ha 1 miljon för att spela på Lunds Efterkarneval. Det blev för dyrt så vi fick nöja oss med E-type som var billigare.

image47

Avslutar dagens sågning med några intervjuer. Den ena är den sämsta intervjun jag läst på länge. Aftonbladet har intervjuat Fredrik Reinfeldt. Rubriken är "Filippa har aldrig bakat" där Aftonbladet "avslöjar" att Filippa Reinfeldt inte bakar trots att det i tidningen Amelias senaste julnummer verkar det som hon bakat mandelmusslor. STOPPA PRESSARNA!!! Låter det inte intressant? Läs och lid.

I den andra intervjuar Metro skådespelaren Per Morberg. Han är van att gå sin egen väg (styckar kött med sticksåg och jagar djur i Afrika oavsett vad andra säger och tycker), något han även visar i den här intervjun där han verkligen säger vad jag antar att Fredrik skulle ha velat säga i sin. Undrar varför han egentligen gick med på lunchen... Även om han nog kundet vårdat sitt språk en smula så tycker jag det är skönt att det är någon som visar lite civilkurage och säger vad han tycker och tänker istället för att hela tiden säga det som alla vill höra. Sen kan man ju ge en känga åt metro så faktiskt publicerade intervjun trots att även den är helt misslyckad.

Sist men inte minst en gammal intervju som jag hittat på nätet. Kommentarer är överflödiga...

Kommentarer
Postat av: Unique

Hahaha! Det är ju inte för intet som man röstar rött! Hahahaha....

2007-09-25 @ 16:43:48
URL: http://unique80.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0