Sådan far, sådan son...

När jag nu är inne på saker som gör mig lite illa till mods och nazismen etc. Läste för några år sedan Albert Speers memoarer. För er som inte känner till det så var han Hitlers chefsarkitekt. Han var arkitekten bakom mötesplatsen för nationalsocialistiska partiets rikspartidagar i Nürnberg, noga genomtänkt med symboler och paradgator. Han var också den som blev ansvarig för att förändra Berlin till den världsstad, Welthauptstadt Germania, som Hitler drömde om. Första målet var att visa upp Berlin under OS 1936. En av de viktigaste arenorna var utan tvekan Olympiastadion. Visserligen är det inte Speer själv som har ritat denna, men arkitekten Werner March påverkades av Speer. Speer hade storslagna planer på planlösningar och byggnader i Berlin som aldrig han realiseras.

image18image19

Nu står vi, lite mer än 70 år senare stå inför ett nytt OS. Värd denna gång är en annan demokratiskt diskutabel stat, Kina, med en knepig liten man som styr landet och som man kan misstänka vill visa upp världen hur överlägsna deras metoder är övrigas. Hur konstigt känns det inte då att veta att ansvarig för Beijings nya paradgator är ingen mindre än Albert Speer Jr.


Visserligen är Albert Speer Jr en erkänd arkitekt (vilket i och för sig pappa Speer också var), och visserligen är det här med arkitektur något som ligger familjen Speer i blodet. Speer Jr är fjärde generationens arkitekt... men det känns inte riktigt bra ändå. Hoppas bara att det kommer en ny Jesse Owens och tar ned Kineserna på jorden...   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0