Vill ni göra er förstådd? Fråga Lund!

Latinet vid Lunds universitet är räddat! Åtminstone för ett par år. En stiftelse har donerat pengar för att rädda det gamla antika språket. Eftersom latinet är ett ganska dött språk så ser framtiden inte särskilt ljus ut, även om det är en mycket viktig del av vår historia. Språket hade kunnat ha en annan ställning idag. Fick höra att på den tiden det frågeprogrammet "Fråga Lund" sändes på SVT fanns en latinprofessor bland "de lärde i Lund". Har för mig att det var Birger Bergh. Han var före sin tid var det gäller Europeisk gemenskap och föreslog i ett program att latinet skulle göras till huvudspråk i hela Europa. Det skulle, enligt honom, inte vara så svårt eftersom alla språk mer eller mindre härstammar från latinet. På så sätt skulle man kunna resa i hela Europa och alltid utan problem kunna göra sig förstådd. Antagligen sades det med en smula ironi, hursomhelst fick förslaget inget gehör.

image49

Han tänkte kanske inte på att engelskan skulle bli ett så dominerande språk. Det är inte allt för länge sedan som tyska var andraspråk i den svenska grundskolan istället för engelskan. Engelskan är t.ex. också en förutsättning för den Amerikanska dominansen i världen. Hade Bush varit en storpolitiker i fall engelskan inte varit ett världsspråk? Troligen inte eftersom han med största sannolikhet inte har förmågan att lära sig ett främmande språk. Han kan ju knappt prata engelska. Så hade engelska inte varit ett världsspråk kanske vi hade sluppit Bush.

Det är rätt intressant att vi identiferar och ser upp så mycket till ett land som ligger på andra sidan jorden. Varför visas t.ex. i stort sätt bara Amerikanska filmer istället för Indiska eller för den delen Kinesiska eller Franska.  Vi glömmer bort det vi har nära. Vi ser på vår höjd en dansk dokumentär eller dogmafilm. När tittade vi på tysk dokusåpa senast eller en schweizisk komediserie? Vi är helt fast i engelskan och ratar det andra. Det finns bara en sak som kan få folk att ändra sig, pengar. Fler och fler inser att nyckeln till att kunna ta del av flera av de stora asiatiska växande ekonomierna är att lära sig deras språk.

Just att göra sig förstådd i Europa kan vara ett problem. Det vet alla som försökt prata engelska med bönder på den franska landsbygden. I vissa länder är dialekterna så svåra att man har svårt att förstå varandra från olika landsändar. Då tänker jag inte bara på att Stockholmare har svårt att förstå skåningar utan även hur vissa tyskar har svårt att förstå t.ex. Tyrolertyska. Värst är troligen danskan. Eller vad sägs om följande norska sketch med bl.a. Atle Antonsen (från bl.a. Nissene på låven):



För er som inte kan se klippet: http://www.youtube.com/watch?v=s-mOy8VUEBk

Hade förövrigt planer på att läsa extra kurser på universitetet utöver mina sjuksköterskestudier. Jag hade tänkt läsa dels just latin och dels argumentationsanalys. Kommentarerna från mina vänner gick alla mer eller mindre i stil med "åh nej... nu kommer du bli ännu drygare!". Visst är skönt med vänner.

Jag ska inte göra mina vänner besvikna utan säger bara Ómnia dici possint Latine (eller på "icke-dryg-språk", Allt skall kunna sägas på latin).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0