Fel fokus på kvinnliga byster...

Tidningen Amelia har i sommar uppmärksammat att bara en av tio offentliga statyer är en avbildning av en kvinna. Man har därför startat en kampanj för att uppmärksamma detta och för att man ska får fler kvinnliga statyer och därmed ett mer jämställt samhälle. Kampanjen består i att man behänger de manliga statyerna med rosa halsband, något som också rapporterats i media.

Jag håller med om själva grunden till kampanjen, dvs. jag kan tycka det är fel att 9 av 10 statyer föreställer män. Men blir samhället verkligen mer jämställt bara för att det blir fler statyer av kvinnor? Är inte det att börja lite från fel håll?

Av de som nu står statyer är de allra flesta döda sedan många år sedan. Tittar man på Amelias förslag på kvinnor som bör bli statyer är det väldigt många som avlidit de senaste 10-15 åren. Det är inte speciellt många som blir statyer medan de lever (vilket gör krav på att resa en staty över Helen Sjöholm i Sundsvall lite väl tramsigt) och dessutom tar det ofta många år innan man lyckats finansiera, hitta en lämplig konstnär, beställa verket, göra provskulptur, göra den riktiga statyn etc. och slutligen uppföra verket. Över huvudtaget så uppförs det inte speciellt många statyer föreställande personer längre. En klar majoritet är gamla kungar och vetenskapsmän och med tanke på att det förr i tiden främst var män som var regenter eller höll på med vetenskap så är det kanske inte så konstigt att det är just män som är avbildade som statyer.

Dessutom så torde det ta väldigt lång tid att förändra förhållandet mellan manliga och kvinnliga statyer, eftersom man sällan plockar bort gamla statyer. Det som irriterar mig är även att det inte står hur många svenska statyer det finns och hur de kommit fram till förhållandet 1:10. Ska man verkligen navelskåda Amelias argument så märker man att de uppenbarligen inte bara räknat statyer utan även byster (i alla fall finns det en bild på minst en byst på deras hemsida). Något jag också reagerar på är att de inte har räknat nakna kvinnliga statyer, typ grekiska gudar, men på samma sida finns en bild på en minst sagt naken man. Inte heller har de räknat kvinnliga statyer utan namn på kvinnan som avbildats. Det hade med andra ord varit intressant om förhållandet 1:10 är baserat på påklädda fullstatys kvinnor mot klädda eller avklädda manliga statyer eller byster med eller utan namn.

Givetvis så har de rätt i sak. Men man borde med andra ord börja från rätt ände och se till att hjälpa kvinnliga ledare, vetenskapsmän och andra framstående kvinnor för att de ska kunna få ett sådant erkännande som de förtjänar. Förhoppningsvis kommer då dessa personer att bli statyer en tid efter deras död.

Jag tycker istället att Amelia skulle reagera på sådana här saker… minst sagt mycket märkligt.

Kommentarer
Postat av: Bossan

Intressant nog finns det möjligen även en logisk miss i antagandet om förhållandet 1:10 andelen kvinnliga statyer (låt säga att det är rätt i sak). Detta innebär inte automatiskt att andelen manliga statyer är 9:10. Exempelvis vann Nordkoster solligan den gångna veckan med 64,2 soltimmar, dvs. 64:168. Det innebär ju inte att det har regnat 104 timmar den senaste veckan på Nordkoster, dvs. 168-64=104 -> 104:168.

2008-08-29 @ 14:06:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0