Symbolvärde

Har haft en längre sommarpaus i mitt bloggande. Det har helt enkelt varit för mycket sol, bad, grillkvällar, fikor, utekvällar och kräftskivor för att jag skulle känna att jag hade tillräcklig motivation för att sätta mig framför dumburken och skriva mer eller mindre klyftiga saker.

 

Men nu så lider det mot höst och vardag igen och då finns helt plötsligt motivationen att komma igång med att tycka en massa saker här på bloggen igen.

 

Det första jag tänkte slå ner på är det faktum att folk verkar ägna sina semestrar att leta hemliga och osynliga symboler på stan. Senast var det nu symbolen på de lådor där man trycker för att få grönt ljus vid övergångsställen. Det har visat sig att handen med det utsträckta pekfingret är en symbol som tydligen även betyder ”den enda väg som leder till himlen går genom Gud och Jesus”. Även om tillverkaren säger att man medvetet gjort symbolen med denna mening så fyller symbolen en funktion, den tänkta, att folk som är lite tröga, vet hur de ska trycka för att få grönt ljus. För om man tänker efter så är det just med pekfingret som man oftast trycker med. Enda skillnaden är att man möjligen har man vikt in tummen. Men att det finns en annan mening som folk inte känner till eller bryr sig om är väl ganska oväsentligt så länge den fyller sin funktion?

 

Samma sak är det med sommarens stora nyhetsgroda. Man har kunnat tipsa Aftonbladet om nyheter så har de åkt ut och gjort ett reportage. I sommar så var det någon som tipsade om att Dressman hade klädsnurror som uppifrån såg ut som hakkors. Aftonbladet nappade av någon anledning på detta och skrev följande artikel:

 

Dressman: Vi har självklart inget med den symbolen att göra.

Upprörda läsare har hört av sig med uppgiften om att klädhängare på Dressman ser ut som ett hakkors.

 

Aftonbladet.se bestämde sig för att undersöka saken närmare. Bedöm resultatet själva.

 

För den som vet vad den ska leta efter var det en baggis att upptäcka det läsarna ansåg var en dold nazistisk symbol i klädbutiken. Det är en av Dressmans speciella skjorthängare som ovanifrån, kanske med lite fantasi faktiskt bildar något som ser ut som svastikan.

 

Aftonbladet.se ringer upp Dressmans informationsansvarige, Ole Jakob Ytterdal för att få en kommentar:

 

– Nej, jag är inte säker på att jag förstår vad du menar. Jag har inte hört något från våra kunder om det. Det är ett vanligt stativ som är utformat för att sälja kläder. Vi har självklart inget med den symbolen att göra, säger han.

 

Vi har fått in samtal från era kunder som reagerat på stativets utseende. Kommer ni att dra in dem från sortimentet?

 

– Det är något vi får ta ställning till ifall de börjar höra av sig till oss, säger Ole Jakob Ytterdal.

 

Givetvis så hade man tagit bild på dessa hemska hakkors, och det var denna bild man använde:

 

 

Aftonbladet insåg nog själva att det har var en lite väl tunn soppa att koka ens på en spik så man raderade helt sonika hela artikeln efter någon dag, den finns numera inte ens med i Aftonbladets nyhetsarkiv.

 

Även om det uppifrån ser ut som ett hakkors så har det ett helt annat syfte, att bära upp kläder. Hakkorset eller svastikan är egentligen en gammal solsymbol och används flitigt inom t.ex. hindusimen utan att man anklagar dem för att vara nazister just för att den där uppfyller ett  annat syfte än som symbol för nazismen.

 

Jag har dessutom hittat mycket större och mer uppenbara hakkors i Stockholms gatumiljö. Jag satt och tittade på en Stockholmskarta och förfarades över mängden med obehagliga symboler. Jag funderar på att skriva till Aftonbladet och berätta detta och be att det genast ringer upp tekniska nämndens ordförande och höra med honom när man ska riva upp gatorna och förändra hela Stockholms gatuplan… det tycker jag är den rimligaste åtgärden.

 


 


Kommentarer
Postat av: Bossan

Det är inte första gången Aftonblaskan görnågot sådant.http://www.aftonbladet.se/nyheter/article883092.abOch lite annat på samma tema...game.jpg" rel="nofollow">http://growabrain.typepad.com/photos/uncategorized/2008/05/03/swastikagame.jpgcathedral.jpg" rel="nofollow">http://growabrain.typepad.com/photos/uncategorized/amienscathedral.jpg992460.html" rel="nofollow">http://graphicdesigner.blogcu.com/global-ikon992460.html2008-08-23 @ 21:44:13
Postat av: Unique

Tjohoo!! Äntligen är du tillbaka på banan! Som jag har längtat! ;)

2008-08-25 @ 00:09:17
URL: http://unique80.blogg.se/
Postat av: Mägnuz

Bossan: verkar bara som om länken till aftonbladet fungerar. Vad jag har hört så byggde man verkligen om hela kåken.Unique: Jajamensan, och det med besked :) Skönt att vara efterlängtad.

2008-08-25 @ 21:59:49
URL: http://magnussandberg.blogg.se/
Postat av: Bossan

Typiskt... orkar inte leta upp igen. Det var ett spel, en golvmosaik och en schweitziskt företagslogga som såg ut som ett hakkkors. Kul, kul...

2008-08-29 @ 14:00:16
Postat av: Ella

Haha. Ja, människor är roliga i sin jakt på spänning i tillvaron och aftinblandet är skrämmande i sin jakt på läsare och sensationsnyheter.

2008-09-01 @ 17:18:48
URL: http://sultanrussin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0