Klüft, SOK och dubbeltrapp

Så nu kommer det utlovade inkägget om Klüft… Anledningen till att ett sådant inlägg efterfrågats är en tre dagar lång diskussion i påskas, när Klüft annonserade sitt grenbyte, från sjukamp till längdhopp och tresteg. Bakgrunden är i korta (till och med mycket korta) ordalag att det fanns de som sympatiserade med Carro och tyckte det var självklart att hon skulle byta gren eftersom hon inte tycket sjukamp var roligt trots att detta innebar att hon försämrade sina vinstchanser medan det fanns de som tyckte att det kunde ge fel signaler till de som har Carro som förebild att ge upp så fort det går lite motigt (mina kära syskon har säkert fler och längre argument som de säkert med glädje lämnar som kommentarer).

Diskussionen har emellertid fortsatt och senast ut i raden att kritisera Klüft är skytten Håkan Dahlby. Eller rättare sagt, han kritiserar inte Klüft utan snarare SOK som han kritiserar. Han tycker att SOK skulle ha övertalat Carro att fortsätta med sjukamp eftersom hennes medaljchans torde vara större där. Ordföranden i Svenska Olympiska Kommittén, Stefan Lindeberg, svarar med att tycka att Håkan Dahlby tänker kortsiktigt och för medaljinriktat. Intressant, eftersom jag faktiskt trodde att det var därför vi skickade folk till andra sidan jordklotet, just för att faktiskt ta några medaljer. Om det inte spelade någon roll om vi tog medaljer så hade vi ju kunnat skicka kreti och pleti till Peking.

Men det främsta argumenetet, som bara nämns i förbifarten, och som jag tror varken Carro eller SOK har förstått är det faktum att Carro har erhållit ekonomiskt stöd från SOK för att ställa upp i sjukamp. Helt plötsligt så byter hon gren och får utan vidare diskussion fortsatt ekonomiskt stöd. De pengar hon redan fått från SOK för att ställa upp i sjukamp borde på något sätt kunna ses som en överenskommelse. Hon har fått pengar för att hon ska ta medalj i sjukamp, hon har tagit emot stödet och därmed accepterat att det är sjukamp hon ska tävla i.

Givetvis är det fritt för Klüft att byta gren om hon så önskar, men hon kan inte räkna med att få samma ekonomiska stöd. Jag kan förstå frustrationen hos Dahlby, som säkerligen lever i en helt annan situation, att Carro kan byta gren och utan vidare få fortsatta stora anslag.

Carro är den till vänster

Kommentarer
Postat av: Bossan

Grunden till att jag tycker att Carro gör bort sig när hon byter gren(ar) är att hon sviker sina fans (bl.a. mig). Jag känner mig sviken. Jag har försökt sätta ord på känslan och ge den en rationell grund men det är inte lätt. Tidigare så har jag tyckt att hon har all rätt i världen att göra som hon vill, men får då finna sig i konsekvenserna (inte längre en förebild). Nu undrar jag om hon har den rätten? Det är ju sant att hon sedan länge har mottagit ekonomiskt stöd från SOK, dock inte för att kunna träna och tävla, det tjänar hon för mycket pengar för. Men tränare och annan personal runt henne blir avlönade av SOK. Jag kan inte se detta på något annat sätt än att de faktiskt har ingått ett avtal (möjligen ett informellt) om att SOK stöttar Carro för att hon ska tävla i OS i sjukamp. Nu har hon bytt gren och därmed brutit avtalet och borde betala tillbaka de pengar som betalats ut från SOK, till den tidpunkt då hon bytte gren, låt vara att hon fortsättningsvis ska få ungefär samma stöd eftersom hon är kvalificerad i de två nya grenarna (nytt avtal). Jag håller med Håkan om att SOK har varit flata mot Carro, de borde uttryckt en åsikt om hennes byte av gren endast ett halvår innan OS.Jag vill passa på att ge en sammanfattning av mina ståndpunkter angående det upplevda sveket. Carro har varit en förebild både som människa och idrottskvinna, men vågar inte göra fullfölja det som vi alla då och då ställs inför. En möjlig förlust eller möjligheten att inte infria förväntningarna. Det verkar som att denna möjlighet har gjort henne så rädd att hon flyr till andra grenar där förväntningarna inte är så stora. Man undrar ju varför hon inte kunde vänta sex månader tills efter OS med att byta gren. Har hon inte varit falsk under alla år med sin uttalade glädje i själva idrottandet som huvudsaklig drivkraft så borde hon rimligtvis kunna ställa upp i sjukamp och förlora och ha lika roligt som hon brukar. DET skulle göra att hon växte än mer som förebild för miljoner fans.Jag tycker det är förbannat synd att hon inte vill ställa upp i sjukamp för det är ett givet OS-guld. Jag är helt säker på att hon skulle kunna ändra sig igen i dag och ändå ta OS-guld i sjukamp. Men när det gäller Carros kapacitet i tävlingssamanhang vet man ju aldrig riktigt (hon har aldrig förlorat en sjukamp som senior). Ingen skulle vara gladare än jag om hon gör ett strålande resultat i OS (medalj), så att jag kan dra något gammalt över mig. Gör hon det lovar jag att aldrig säga ett negativt ord om Carro igen!

2008-07-29 @ 22:41:03
Postat av: Bossan1

Ha, ha, heja Håkan! Inte ens final, trots hans idrottspsykolog (men hon är inte psykolog, ville bara nämna det för ordningens skull ;-)!Hittade ett par citat från Carro som jag inte sett tidigare..."– Glädjen i sjukamp försvann redan i fjol inför VM i Osaka. Det enda som drev mig då var att jag ville slå mitt peronliga rekord och sätta europarekord. Det visste jag att jag kunde och det lyckades jag med. Men när det var över kände jag bara tomhet. Ingen glädje alls. Det fanns heller ingenting kvar att sikta mot i sjukamp. Världsrekordet är alldeles för långt borta."Utifrån dessa citat förstår jag mycket bättre varför hon bytte gren (jag trodde inte att hon ansåg att världsrekordet var omöjligt, och att hon överhuvudtaget drevs av att slå andras rekord). Nu är det mest synd att det skulle ta ett halvår för henne att bestämma sig att byta gren/ar, men det kan jag möjligen fördra.

2008-08-13 @ 08:27:49
Postat av: Bossan

Skönt att jag kan fortsätta gnälla på Carro...

2008-08-22 @ 23:06:00
Postat av: Mägnuz

Ja, det hade varit märkligt ifall du helt plötsligt skulle behöva vara tyst. Jag drar också en lättnadens suck...

2008-08-23 @ 13:32:51
URL: http://magnussandberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0