Att lita blint på tekniken

Läste om en polack som blint följde sin GPS trots skyltar om att vägen var avstängd. Vägen var avstängd av den enkla anledning att man beslutat att anlägga en vattenreservoar där vägen tidigare gick. Det hela slutade med att han körde sin minibuss med passagerare i full karriär ut i den, enligt expressen, tämligen stora sjön, där bilen givetvis tog in vatten och sjönk.

Det är rätt märkligt hur folk kan sätta sin tilltro till tekniken snarare än sitt sunda förnuft. Har själv suttit i en bil där föraren blint litat på GPS:en istället för att följa skyltarna (som tydligt visade att vi skulle åt ett annat håll). Detta resulterade i en omväg och ett antal svordomar. Samma sak upplevde jag på mattelektioner, både på gymnasiet och på tekniska högskolan. Så fort folk fick använda miniräknaren så slutade folk att tänka och fundera över om det var logiska svar man fick tillbaka. Det var ingen hejd på hur lätta tal som "dundrades in på dosan". Många var vi som kom på oss själva med att slå in 1+1 på miniräknaren. Få av oss hade väl reagerat på om vi som svar hade fått tillbaka 265448, eftersom tekniken alltid har rätt. Men faktum är att tekninken inte alltid har rätt, inte mer exakt och ibland inte ens snabbare. Varför använder vi oss av den då? Jo, för att vi i vanlig ordning är lata och vill helst av allt låta bli att tänka.

Det är klart att även jag är lat och använder teknisk appartur, även jag har fördummats av tekniken och slagit 1+1 på miniräknare. Men det är viktigt att lära sig hur saker egetligen fungerar och att man vet hur man skulle kunna lösa problmen på ett "analogt" sätt. Det är först då som du kan göra en bedömning om saker och ting är rimliga. Blir 10+10 verkligen 22000? Bör jag köra med min bil på en väg som GPS:en visar men som i verkligehten verkar vara en sjö? Hur ska människor klara sig om de hamnar i en skog när de inte har tillgång till en GPS eller vägbeskrivning på eniro? Man vet inte när man måste utföra uppgifter där man inte har teknisk appartur till hands eller när den tekniska appraturen felar.

Kommentarer
Postat av: Ella

Jag säger bara som michael scott i The office när han gjorde exakt det som denne polack gjort "The machine knows where it's going!"Problemet med att vara i skogen utan tekniska hjälpmedel är den moderna skräckfilmens älsklings break point. Att så fort något hemskt händer och alla dessa tonåringar det handlar om börjar skrika kan man sätta hur mycket pengar som hellst på att dom tar fram en mobiltelefon men, dom har ingen täckning. Det kvittar vilken film. Även om dom är ute på ett fjäll i Norge för att åka skidor och i en timme har ingen haft nån telefon men, när dom inser att dom har en galen mörader efter sig. Ja, då kommer telefonen fram ur skidoverallen men, det finns ingen täckning så klart. Där kan vi se hur många skulle reagera. Helt enkelt genom att stanna, få panik och skrika jätttemycket istället för att tänka

2008-10-29 @ 20:01:27
URL: http://sultanrussin.blogg.se/
Postat av: Unique

Jag tycker ändå att det är lite underhållande med teknikberoende. En gång skulle en kille imponera på mig med att visa hur bra just GPSen på hans nya mobil var. "Den har 100 meter precision." Vid det aktuella tillfället stod vi utanför Sushido i Slottstaden, Malmö men det var inte riktigt det som GPSen visade. Nä enligt den befann vi oss någonstans i Midwest, USA. Eeh behöver jag tillägga att det inte funkade så bra med killen...

2008-10-30 @ 13:12:34
URL: http://unique80.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0