Jämlikt eller?

En stor nyhet de senaste dagarna är att Herr Gårmans fru, Fru Gårman nu har fått en egen skylt. Och det är ju jämtlikt och bra... eller? Tycker det är lite tramsigt att man lägger så pass stor fokus på en trafikskylt istället för den verkliga jämställdhetsdebatten. Dessutom så sabbar man en ordvits och det är inte okej. Dessutom kommer det säkert att komma in klagomål på att Fru Gårmans kjol är för kort eller bröst för stora eller att med skylten objektifierar kvinnan (vilket hela poängen är eftersom det annars inte går att säga att det är en kvinna).

Tycker nog att man ska ta detta som ett prejudikat och ändra andra skyltar också. Hur rättvist är det att det bara är en älgtjur på älgvarningsskylten? Borde det inte finnas en älgko med också? I princip varje skylt där det visas en människa (varningsskyltar för gående, cyklister, vägarbete, skidåkare etc.) är det en man och inte en kvinna. Här borde man också göra en kvinnlig variant. På skylten som varnar för barn håller en större flicka en mindre pojke i handen. Här borde det givetvis finnas en där rollerna är det ombytta.

Sedan så blir jag ofta fascinerad över hur enkelriktad debatten om jämlikhet har en tendens att vara. Inte minst efter en kvinnodominerad utbildning och ett kvinnodominerat yrke som sjuksköterska. Som man får man finnas sig i att vara den starka, tekniskt duktiga personen, bara för att man är man, dvs. ngt som enbart bygger på att kvinnorna ser männen som objekt. Fick på många föreläsningar höra föreläsaren säga "vi kvinnor vet ju...", snacka om att exkludera en del av åhörarna... Med detta vill jag givetvis inte förringa den ojämlikhet som finns och de saker som många kvinnor får utstå just för att det är kvinnor. Men får att verka trovärdig i sin vilja och i sitt arbete att skapa ett mer jämställt samhälle måste man leva lite mer som man lär. Läste detta i Aftonbladet i dag... Jag funderade på vad som skulle ha hänt om det hade varit ett motsvarande evenemang för män. Tänk er att globen fylldes med fulla män som förnedrade kvinnor som vågade komma i närheten och som tittade på Isabella Scorupco som visade underlivet... Det hade nog skapat en och annan rubrik, och jag tror inte Gudrun och Tiina hade suttit tysta speciellt länge. Tror debatten krävs, för det är svårt att vara trovärdig polis om man begår brott, du kan aldrig vara trovärdig om du uppmanar någon att inte dricka om du säger det full och du får svårt att uppmana män att sluta med sitt beteende mot kvinnor om kvinnor tillåts att ha samma beteende mot män. Detta gäller även då det är betydligt fler kvinnor som diskrimineras och kränks av män än tvärt om. Det krävs för att debatten ska bli trovärdig.

Men det är i alla fall jämlikt att båda könen har samma beteende även om det råkar vara ett icke-önskvärt.

Kommentarer
Postat av: Ella

Själv ser jag fram emot HBT skyltar. Fru Gårman passar in lite väl bra i hetronormen.

2008-10-01 @ 16:16:54
URL: http://sultanrussin.blogg.se/
Postat av: Bossan

"Vem går där?"-skyltar kanske?Intressant att det i kommentarerna till artikeln i AB (om Ladies night") finns kvinnor som säger att det bara är ett fåtal kvinnor som gör bort sig, kvinnor generellt är inte sådana. Annars har ju vi män har ett kollektivt ansvar...

2008-10-02 @ 09:26:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0