Illusionen om medbestämmande

Har på den sista tiden varit ledig tre av femton dagar. Hur har det kunnat bli så? Vem lägger ett sådant schema?


De flesta arbetsplatser har någon form av personalinflytande, inte mist vad gäller arbetstider och schema, så även Region Skåne. Vi har något på vår avdelning som kallas önskeschema eller "tvättstugeschema". Det innebär följande:

  • Du får en bra bit innan schemaperiodens början möjlighet att önska hur ditt schema ska se ut. Du kan lägga in kvällar, morgonpass och vilka helger du ska jobba.
  • Efter detta tar "diffingsperioden" vid. Det innebär att man kan se vad alla andra valt för schema och vad det saknas personal respektive finns för mycket personal i förhållande till den bemanning som avdelningen ska ha. Man har då möjlighet att ändra sitt schema (om man vill) så att  det passar verksamheten bättre (denna period brukar vara ett par-tre veckor.
  • Efter detta så går den som är schemaansvarig in och ändrar folks schema på de dagar då det fortfarande saknas folk och där folk inte självmant ändrat.
  • Tillslut är det slutgiltiga schema klart.

Hela proceduren är helt fantastiskt ur medbestämmanderättsperspektiv. Alla får vara med och bestämma. Men eftersom det är många viljor och att det inom vården dessutom ska passa verksamheten blir det i slutändan ofta så att det färdiga schemat ligger långt från ens önskeschema. "Tvättstugeschemat" ger således blott bara en illusion om att man har en möjlighet att lägga sitt schema. Dels har du ändrat schemat själv under "diffingsperioden" och dels är risken stor att den schemaansvarige har ändrat.


Men du själv lever i den förvissningen att en stor del av schemat har du önskat själv och skulle det vara så att förändringarna som gjorts skulle innebära att du fick jobba många dagar i sträck så "har du dig själv att skylla" eftersom du själv lagt schemat. Denna psuedomedbestämmanderätt gör att anställda inte klagar på sina scheman. Du accepterar det snällt och nöjt trots att du egentligen inte alls är nöjd och du känner dig till på köpet dessutom nöjd över att du fått vara med och bestämma.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0