Inte riktigt som Cityakuten - inte riktigt som verkligheten

Kan inte hålla mig längre... jag måste bara kommentera TV 3:s nya stora satsning "Sjukhuset". Eftersom det utspelar sig på ett svenskt sjukhus och dessutom bl.a. på en onkologavdelning var jag bara tvungen att titta. Idén är god, eftersom svensk sjukvård är något som de allra flesta har en åsikt kring och jag var full av förväntad nu när det äntligen skulle visas på TV hur man jobbar på ett svenskt sjukhus och hur hårt många av oss egentligen jobbar.


Man märker direkt att "Sjukhuset" försöker vara Sveriges svar på Cityakuten vilket också märks på TV 3:s hemsida där man kan läsa:

TV3:s stora höstsatsning Sjukhuset visar dramatik när den är som bäst - när den är på riktigt. I halvtimmeslånga dagliga avsnitt får vi följa personalen på Akademiska sjukhuset i Uppsala i deras händelserika vardag.


image27

Problemet är att det sällan är särskilt dramatiskt. Visst är det händelserikt, men händelserna består mer eller mindre av rutiner. Det går inte till riktigt som på Cityakuten där blodet sprutar på folk som kommer in och där man opererar i var och vartannat rum och på bårar som ännu inte hunnit stanna. Det är nog det som är stå tragiskt... att TV 3 försöker fånga de där dramatiska ögonblicken, som inte är rutiner, som inte händer varje dag. Resultatet blir att man missar att visa hur Svensk sjukvård egentligen bedrivs och att man dessutom visar massa trams. På de tre program som jag har sett har det från onkologavdelningen har jag inte sett skymten av cytostatika. Istället visar man fikavagnen, hur personalen sitter och fikar, hur personalen småpratar för att sedan gå å fikar, hur en stackars undersköterska får lära sig att ta blodtryck innan hon ställer sig för att baka (till fikat), lyckas bränna vid kolasåsen så att brandlarmet går och brandkåren kommer, som de givetvis försöker övertala att stanna kvar på fika (ni fattar vart jag vill komma). Jag kommer få ett helvete att förklara för folk att det inte är så det går till på Onkologen (i alla fall inte i Lund).


Bristen på spännande händelser märks även hur programmen är uppbyggda. Varenda lite sak "annonseras" i ett avsnitt, själva händelsen visas i nästa avsnitt, eller rättare sagt början av händelsen visas utan att man visar vad som egentligen hänt och i det tredje programmet visas upplösningen. Hur mycket dramatik är det egentligen när man visar ett falskbrandlarm i tre avsnitt? Personalen brydde sig dessutom inte om att evakuera patienterna utan stod och tittade efter brandkåren.


Slutsatsen är att verkligheten på ett sjukhus är sällan särskilt spännande. Det är mest rutiner, och när det händer något så är det sällan ögonblickliga insatser krävs. Ofta när det handlar om "akuta" undersökningar handlar det kanske om att man vill göra dem inom ett par timmar. Men det blir förstås ingen bra TV... därför blir "Sjukhuset" en riktigt löjlig serie där man försöker fånga minsta lilla som avviker från det normala utan att visa hur riktig sjukvård bedrivs.


Att "Sjukhuset" är trams kan ju i och för sig bero på att serien är inspelad i Uppsala...

Kommentarer
Postat av: Unique

Fast idag fikade vi faktiskt på vår sida onkologen - två gånger...

2007-09-14 @ 23:05:45
Postat av: Magnus

Antar (och hoppas) att det ändå inte var det mest spännande som hände under hela dagen... Å knappst värt att filma.

2007-09-14 @ 23:41:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0