I have a dream II

Har tidigare berättat om min hemliga önskan att bli rubriksättare på någon tidning och på så sätt få utlopp för min ordvitshumor. Blev påmind när jag såg denna rubrik. Humor på hög nivå...

Kommentarer
Postat av: Bossan

Lillebror. Både du och jag vet att schizofrena inte har plera personligheter, utan de är psykotiska med bristande verklighetsuppfattning. Klassiska galningar med folie på huvudet (för att Säpo inte ska kunna läsa deras tankar) som baserar sitt handlande på vad kapsylen i bröstfickan säger till dem att göra. Fint skildrat i "A beautiful mind". Det som folk tänker på när de säger schizofren liknar närmast ett dissociativt tillstånd som ofta kallar multipla personligheter. Ett sådant dissociativt syndrom uppstår ofta p.g.a. ett gravt upprepat trauma som innebär att personligheten delas för att överleva (psykiskt). En del som som får ta "skiten" och en del som är helt omedveten om traumat, och även ofta om delningen i personligheten.Låter skumt, men det finns de som menar att det är detta som inträffar i en lightversion när man kör bil och sitter i andra tankar. En annan del av ens personlighet kör bil medan en del sitter och tänker på annat.Men jag antar att rubriken är rolig på ett lite mer folkligt plan (typ Bert Karlsson-kul), för de (typ Bert Karlsson) som inte vet bättre (som vi).

2008-06-08 @ 13:13:41
Postat av: Mägnuz

Storebror. Redan när jag skrev inlägget misstänkte jag att jag hade en kommentar som denna att vänta. Jag är såklart medveten om skillanden mellan schizofreni och multipla personligheter.Men jag tycker är ännu roligare nu när det handla om schizofrena än om det hade handlat om just multipla personligheter. För det första så upplever väl personer med multipla personligheter inte sina olika personligheter samtidigt (dvs de kan väl kanppast känna sig mindre ensamma för att de byter personlighet), medan det bland schizofrena inte är helt ovanligt att sjukdomen innefattar t.ex. att höra röster. Och när man är ensam är dt ju alltid skönt att höra någon annan röst.

2008-06-09 @ 13:10:39
URL: http://magnussandberg.blogg.se/
Postat av: Bossan

Helt rätt Bossan (nästan). Men dels så hör inte alla schizoida röster och dels så finns det de med dissociativa störningar som uppfattar flera av sina personligheter samtidigt (typ de kunde ha typ gruppmöte (kanske ö-råd?)). Jag läste för övrigt om en kvinna som inte ville bli behandlad för sina många personligheter just eftersom hon aldrig kände sig ensam.

2008-06-09 @ 15:45:34
Postat av: Bossan

Hittade texten som hade läst...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0