Akut stängning

Akuten på UMAS stängde häromdagen... en nyhet som inte fick särskilt mycket utrymme i medierna. Det har ju trots allt hänt förut att man stängt akutintaget på ett sjukhus i Skåne under ett tag för alla utom ur-akut sjuka. Vad som artikelförfattaren inte insåg var skillnaden på denna stängning och tidigare tillfällen. 

image28


När akutintag stängt tidigare har det varit sommar. Antal vårdplatser på sjukhusen är kraftigt reducerade eftersom en stor del av personalen trots allt har en lagstadgad rätt till semester. Personalen på akuten kan inte skicka vidare patienter i behov av fortsatt vård till någon avdelning eftersom platser saknas (har tidigare rapporterar om dessa överbeläggningar). Då är det inte så konstigt att det kan bli trångt på akuten, för folk blir trots allt inte mindre sjuka bara för att personalen har semester. 

Vad som skedde på UMAS i går var att de saknade vårdplatser trots att vi är en bra bit inne i september. Nu borde personalen vara tillbaka, nu borde antalet vårdplatser återigen ligga på sitt absoluta maximum. Men sanningen är tyvärr den att många avdelningar fortfarande har färre vårdplatser än vanligt på grund av att de saknar personal. Jag vet flera avdelningar i Lund som på grund av personalbrist har 25% färre platser än normalt. Detta är rimligen ett resultat av att folk slutar och söker jobb någon annanstans. Det ligger nära tillhands att tro att detta sker pga. hög arbetsbelastning och/eller dålig lön som kan ses som ett av resultaten av Regionens sparbeting (som också avhandlats). 

Det är enligt min mening anmärkningsvärt att en nyhet om att en akutmottagning tvingas stänga pga. sparkrav inte väcker större rubriker än så. Min gissning är detta inte är en isolerad händelse. Jag tror därför att detta kommer att återupprepas, alternativt så kommer man inte uppnå sparkraven.

Det Sydsvenskan givetvis borde ha gjort var att gå till botten med anledningen till stängningen, att inte ha nöjt sig med att det inte fanns vårdplatser, utan försöka ta reda på den verkliga anledningen till detta. En bra början är ju att ta reda på hur många färre vårdplatser än normalt UMAS hade i början av veckan.

Har sagt det förut... det är nog bara en tidsfråga innan det går riktigt på röven...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0